maanantai 3. huhtikuuta 2017

Namaste, joogaa ratsastajille!
Viime syksyllä kun vaihdoin tallia, niin huomasin heti tallin facebook-ryhmässä ilmoituksen tallin kerhotilassa alkavista joogaa-ratsastajille tunneista. Ilmoittauduin mukaan välittömästi, jotta varmasti mahtuisin mukaan.

Itselläni on todettu nuorempana skolioosi, joka tarkoittaa siis selän ja selkärangan kieroutumaa. Ilmeisesti ei kuitenkaan kovinkaan paha, sillä sitä hoidettiin aikoinaan fysioterapialla, joka jossain vaiheessa sitten lopetettiin. Olen ollut aina todella vino, oikean olkapääni voi sanoa olevan koko ajan korkeammalla kuin vasemman. Muistan kun joku hieroja pyysi minua ottamaan molemmilla käsillä jumppakepistä kiinni, ja nostavan sitä suoraan ylöspäin ja alaspäin. Luulin tekeväni täysin suoraa liikettä, mutta nostinkin kepin oikeaa päätä selvästi vasemmalle päin.

Ratsastaessa vinous näkyy siinä, että minulle on huomattavasti vaikeampaa mennä oikeaan suuntaan. Oikeassa suunnassa kaikki käännökset, ympyrät ja voltit ovat vaikeita, koska se oikea olkapääni haluaa olla ylempänä kuin vasen, kun sen pitäisi oikeassa kierroksessa kaarteessa kääntyä sisälle päin mukana. Voitte vain kuvitella mitä mieltä tästä herkkä Dreamer on, kun pitäisi kääntyä oikealle, mutta ratsastajan asento vie vasemmalle. Pahimmassa vaiheessa kun korjasin itseäni olemaan suorempi, niin tämä jopa aiheutti kroppaani kipua. Onneksi nykyään tilanne on huomattavasti parempi, kuin ennen.

Monet valmentajat ovat minulle jo aiemmin suositelleet joogaa. Muutamia vuosia sitten kokeilinkin hot joogaa ja ihan pidinkin siitä. Kerran sitten tein sen virheen, että otin äidin mukaan joogatunnille. Koko joogatunnin ajan sain huomata, kuinka äiti katsoi n. 5 minuutin välein kelloa tuskastuneena, että koska tämä piina loppuu. Tämän jälkeen en itsekään enää käynyt joogassa, meni vähän fiilikset. Kiitos vain tästä äiti (kun tätä blogia kuitenkin luet!)!


jooga
Ai mitä, oliko tää sun matto? Kyllähän hyvin mahdut tuossa joogaamaan!


Nyt siis pääsemme itse jooga osioon. Yksi ihana tallilaisemme on joogaopettaja ja tosiaan alkoi pitää oman tallimme kerhotilassa viikottain joogatunteja, kuinka kätevää! Mulla on aina ollut ongelma kaikkien muiden liikunta-aktiviteettien suhteen, etten saa itseäni raahattua harrastuspaikkaan. Mutta nyt kun jooga järjestettiin tallille, niin on helppoa mennä eka ratsastamaan heppa, ja sen jälkeen pääsee suoraan joogatunnille! Näissä joogatunneissa oli ajatuksena keskittyä juuri ratsastajan kehunhuoltoon ja tehdä sellaisia liikkeitä, jotka hyödyttäisivät ratsastajan kehonhallintaa mahdollisimman hyvin. Tähän kategoriaan kuuluvat mm. lantion avaukset, keskivartalon hallinta, tasapaino ja niska-hartiaseudun rentous ja pehmeys. Joogatunneilla keskitytään paljon Yin-joogaan, jossa pysytään venyttävissä asennoissa kauemman aikaa.

Nyt olen siis viime syksystä lähtien joogaillut n. kerran viikossa, ja täytyy kyllä sanoa, että on ollut suuri apu! Mun yläkroppa ei selvästi ole enää niin jumissa kuin ennen, paljon helpompi olla. Tuntuu myös siltä, että ratsastaminenkin on helpottunut. Oikein irtonainen olo! Tunneissa on myös se hyvä, että niistä saa hyviä venytysvinkkejä myös kotiin. Nykyään pyrin tekemään työpäivän aikana ainakin kerran niskan ja hartioiden venytyksiä! Niin, ja uskalsin siis pyytää äitini mukaan tunneille sillä ehdolla, ettei tällä kertaa pilaa hyviä tunteja multa. Ja toistaiseksi on mennyt hyvin! Uuden vuoden jälkeen olen huomannut, että meidän tunneille on otettu nyt mukaan myös enemmän hieman rankempia vatsalihasten yms, liikkeitä. Niitä tehdessä on jo saanut hieman irvistellä, mutta lopettaa ei voi kesken, sillä katsoessani sivulle, äitini tekee reippaasti sen määrän mitä kuuluu, niin enhän minä voi lopettaa ennen äitiä liikkeen tekemistä!


ratsastusjooga
Valmiina tunnille!

jooga
Meidän joogatunneilla on mukana myös tallin 4 kissaa :)


Mutta lämpimästi suosittelen jokaista testaamaan joogaa! Ehdottomasti auttaa myös ratsastamista, puhumattakaan siitä hyvästä olosta, mikä tulee tunnin jälkeen! Voisin aina jäädä suoraan nukkumaan kerhotilaan loppurentoutuksen jälkeen :) Onkos muita jotka ovat testanneet joogaa? Mitäs piditte?

2 kommenttia:

  1. Samaistun niin! Minullakin todettiin nuorempana skolioosi ja varmaan ainakin osaksi sen takia olen vino. Ratsastaessa se näkyy samalla tavalla kuin sinulla, mutta ongelma on pahempi vasempaan kierrokseen... Missähän meillä päin järjestettäisiin joogatunteja, alkoi kiinnostamaan!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikä, mikä sattuma! Mutta ehdottomasti kannattaa selvittää jos jossain lähellä olisi mahdollisuus päästä kokeilemaan! Kyllä ihan selvä ero omassa kropassa ja ratsastuksessa joogan ansiosta! :)

      Poista