torstai 7. joulukuuta 2017

Hieronnan tarvetta


Ollaan nyt liikutettu molempia hevosia aika reippaasti ja ovat saaneet tehdä töitä. Nyt muutaman viikon sisällä Viggo oli selvästi huonontunut ratsastaessa. Se on ollut vastahakoinen ja kiukkuinen, mikä ei ole sille ollenkaan tyypillistä. Viime viikolla, kun nousin sen selkään, sen korvat painui ihan luimuun, ja kun lähdin liikkeelle niin olin varma että se heittäisi minut pois selästä, niin happamalta sen ilme näytti. Onneksi on kuitenkin kiltti heppa, niin ei se sitä tehnyt. Mutta oli koko ratsastuksen ajan selkeästi tympääntynyt, ja alkoi rullaantua edestä ja jäämään tyhjäksi, eli ei antanut pitää tuntumaa, kaula oli ihme "rullalla", eikä halunnut liikkua eteen. Tallissa tarkistin selän, ettei se olisi kipeä, mutta en saanut mitään reaktiota siitä. Samoin kävin muutenkin hevosen läpi, enkä löytänyt mitään kipeää kohtaa yms.

Seuraavana päivänä pyysin valmennuksen alussa valmentajan käymään sen selässä, ja hänkin oli sitä mieltä, että Viggo ei ole nyt oma itsensä. Siinä juttelimme, että joko se voi olla jostain lihaksista jumissa, kun sillä on tehny niin paljon töitä, tai sitten se voi olla vähän kyllästynyt maneesissa pyörimiseen. Koska kelit ovat olleet todella sateisia, meidän maastoreitit on todella märkiä ja liukkaita, niin en ole Viggolla uskaltanut lähteä maastoon. Viggo on ollut nyt maastossa tosi villi, niin en halua ottaa riskiä että se riehuessaan liukastuu tai hyppää polulta pois upottavaan maahan.

Tässä kuva iloisesta Viggosta
Päädyimme nyt siihen, että Viggolle tilataan hieroja, sekä se saa nyt hetken liikkua vähän kevyemmin. Samalla pyysin myös Dreamerille hieronnan, jotta kuulisin vähän miten sen keho on reagoinut vammaan ja sen jälkeiseen kuntoutukseen.

Nyt tiistaina oli hieronta-aika. Hetken hierottuaan hierojamme totesi, että Viggon vasen lapa on aivan jumissa ja lukossa. Että ei ihme, ettei ole pystynyt liikkumaan eteen! Viime hieronnalla (josta on jo kauan aikaa) oli tismalleen sama juttu. Hieroja sanoi, että Viggolla varmaan pikkuhiljaa lähtee jäykistymään se lapa, ja sitten jossain vaiheessa meneekin sitten ihan lukkoon. Lavan aukaisemiseen meni kauan aikaa, mutta se saatiin avattua. Tästä ehkä opimme, että Viggollakin olisi hyvä säännöllisesti ottaa hieroja, niin lapa ei pääsisi näin pahaan tilanteeseen. Tästäpä opimme taas uutta. Toisaalta oli hyvä, että löytyi näin "helppo" syy Viggon oudolle käyttäytymiselle. Katsotaan nyt, miten se lähtee tämän jälkeen liikkumaan. Niin ja iloinen uutinen vielä, että nyt selässä ja säässä ei ollut mitään huomautettavaa, eli satula on ollut hyvä! Sitä olen aina stressaillut, että onkohan se nyt varmasti sopiva.

Seuraava potilas
Sitten Dreamer. Dreamerille on aina joskus otettu hieroja, mutta siitä on joka kerta todettu, ettei se tarvitse hierontaa, sillä se liikkuu sillä tavalla ettei sille tule mitään "hierottavaa". Se kantaa itsensä hyvin ja liikkuu niin elastisesti, että se pitää ihan itse huolen ettei tule jumeja. Fiksu heppa.

Nyt oli sitten ekan kerran toisin. Dreamerin oikea puoli, eli se jossa jalkavamma on, oli selkeästi vasenta puolta huonompi. Lihakset oli jumissa, eivätkä niin vahvat/kehittyneet kuin vasemman puolen. Eli se on varonut oikeaa takajalkaa. Tätä olinkin osannut odottaa, ja juuri siksi halusin hierojan. Positiivista oli se, ettei sitä näyttänyt sattuvan käsittely, joten kipeä se ei ole. Ratsastaessahan Dreamer on liikkunut todella tyytyväisenä ja kivasti, lukuun ottamatta vinoutta ja heikkoa takapäätä. Sovimme, että joulun jälkeen otetaan heti uudestaan toinen hieronta, niin näemme mihin suuntaan kaikki lähtee tästä kehittymään.

Eli molemmat hevoset olivat oikeasti hieronnan tarpeessa. Toivotaan, että kumpikin lähtee tästä liikkumaan paremmin. Ratsastin seuraavana päivänä tosi kevyesti Dreamerin, ja ainakin siinä liikkui todella hyvin.

Hieronnan jälkeisen päivän ratsastus. Lopuksi menimme ottamaan kuvia kentälle, kun oli niin upea ilma.
Itsenäisyyspäiväratsastus, Dreamerillä Suomen värit varusteissa.


Dreamer on aina ollut valokuvauksellinen.
Hierotaanko teidän hevosia säännöllisesti?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti