torstai 19. heinäkuuta 2018

Hevoset eivät syö myrkyllisiä kasveja. Vai syövätkö?


Meidän molemmat hepat ovat toukokuun lopusta lähtien olleet yhdessä laitumella. Tänä vuonna on ollut harvinaisen lämmin ja sateeton kesä (etenkin viime vuoteen verrattuna), mikä on ollut tietenkin mahtavaa, mutta haittapuolena ollut muun muassa se, ettei laitumet ole kasvaneet kunnolla. Vaikka tallillamme on useita laitumia, niin aika nopeasti hevoset ovat ehtineet ne koluamaan. Toisaalta mietin, että ihan hyvä ettei Viggo ole niin runsaalla laitsalla, se ei pääse lihomaan ihan niin paljoa. Mutta nyt vastaan tulikin uusi ongelma, nimittäin myrkylliset kasvit.

Muutama viikko sitten aloin kiinnittää huomion siihen, ettei Viggo liikkunut yhtä energisesti eteen kuin normaalisti. Se alkoi olla hitaanpuoleinen (kun normaalisti saa puolipidätteitä tehdä tiuhaan tahtiin) ja muutenkin haluttomampi liikkumaan. Ajattelin, että tämä johtuisi kuumuudesta, ja olisi siitä vain väsynyt. Tallityöntekijät myös sanoivat, että useat laiduntavat hepat olisivat olleet nyt väsyneitä. tämä kuitenkin vähän ihmetytti, sillä yleensä V&D ovat laidunkauden alussa väsyneitä, mutta "alkujärkytyksen" jälkeen ovat olleet ihan pirteitä. Seuraavaksi Viggo muuttui tosi hankalaksi laukassa, toiseen kierrokseen vaihteli laukkaa koko ajan ja toiseen meni nelitahtista laukkaa. Lisäksi alkoi yskimään ja hengästymään pienestäkin ratsastuksesta, joten oli aika kutsua eläinlääkäri paikalle.


Limakalvot olivat normaalit, ei silmä- eikä sierainvuotoa, päänalueen imusolmukkeet normaalit. Varvaspulssit normaalit. Sydän ja keuhkot normaalit, ja juoksuttaessa liikkui puhtaasti, mutta yski. Otettiin siis verinäyte, josta selvisi, että tulehdussolujen osuus normaalia korkeampi, lievä anemia ja pari maksa-arvoa korkeammat. Todennäköiseksi syyksi todettiin, että Viggo on syönyt laitumelta sopimattomia, myrkyllisiä kasveja.


Hevostenhan "ei pitäisi" syödä laitumella myrkyllisiä kasveja, mutta eläinlääkärikin totesi, että nyt kun on ollut niin paljon kuivemmat ja köyhemmät laitumet, niin ahneimmat tapaukset ovat alkaneet syödä epäsopiviakin kasveja. Tutkin poikien laitumen, ja sieltä löytyi useita kasveja, jotka katsotaan olevan haitallisia hevosille. Tein vähän taustatyötä, niin sain selville, että alsikeapilan syönti voi juuri aiheuttaa maksaentsyymien nousua ja maksan toimintahäiriöitä. Ja tätä apilaa siis löytyy meidän laitumilta. Tämän apilan syöminen ei välttämättä aiheita niin selviä kliinisiä oireita kuin muut (kuumetta, keltaisuutta), vaan oireina on juuri hevosen väsyminen (ja ettei syö kunnolla tai tulee erilaisia turvotuksia). Hoitona tällaiseen on laitumelta poisottaminen. Nyt Viggo onkin ollut pari viikkoa tarhassa (Dreamer myös) ja sai olla ihan tarhalevossa. Viime viikolla otettiin uudet verinäytteet, joissa maksa-arvot oli lähteneet laskuun ja verenkuvan muutokset olivat lähteneet korjaantumaan. Saimme luvan alkaa varovasti liikuttamaan Viggoa sen voinnin mukaan, ja 2-3 viikon päästä otetaan vielä kolmas verinäyte. Verinäytteitä täytyy ottaa maksa-arvojen takia näin monta kertaa, jotta voidaan olla varmoja, että maksassa ei ole mitään muuta vikaa ja että arvot varmasti laskevat normaaliksi.

Mitä tästä opimme: Kun laitumet köyhtyvät eikä ole paljoa syötävää, ei Viggo voi siellä olla. Se on sen verran ahne, että alkaa syödä myös haitallisia kasveja. Kuulin muuten, että myös parilla tallin suomenhevosella oli ollut samasta apilasta oireita, eli tosiaan ne on maistuneet muillekin. Vähän tylsää nyt, että poikien laidunkausi jäi näin lyhyeen, mutta ei nuo laitumet nyt näytä mihinkään kasvavan.

Nyt olen pari päivää liikuttanut Viggoa, ja se on ollut oma normaali reipas itsensä, jes!


6 kommenttia:

  1. Alsikeapila itsessään ei ole myrkyllinen ymmärtääkseni, mutta sen usein sisältämä homesieni on. Ja se on juuri se joka aiheuttaa noita oireita, lopputulos on siis tietenkin sama kun alsikeapilaa syö. Mutta itsekin olen tuota miettinyt, että varmaan alkavat syömään myös niitä haitallisia kasveja kun muu ruoka loppuu. Meillä tämä on ratkaistu viemällä lisäheinää laitumelle, imettävä tamma on pidettävä lihassa kuitenkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, juuri se sisältämä homesieni on ongelma! Tutkin laitumen, niin sieltä löytyi muitakin haitallisia kasveja, mutta tuosta apilasta juuri mainittiin tulevan näitä ongelmia mitä Viggolla nyt oli. Tuo onkin hyvä että saavat lisäheinää laitumelle, meidän tallilla se ei valitettavasti ollut mahdollista, joten oli pakko ottaa hepat kokonaan laitumelta pois :)

      Poista
  2. Alsikeapila on kyllä myrkyllisten kasvien joukossa sellainen poikkeus, että aika monikin hevonen syö sitä mielellään. Jopa vaikka muutakin syötävää olisi. Myös omani söisi sitä ihan yhtä mielellään kuin mitä tahansa muutakin apilaa. Ilmeisesti maistuvat yhtä hyvältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, se tuntuu maistuvan monelle. Tutkin laitumen, niin sieltä löytyi lopulta muitakin haitallisia kasveja, mutta juuri tuo alsikeapila on sellainen, josta voi tulla näitä maksavaivoja, joiden oireita ei niin selvästi ehkä huomaa, minkä takia tässä ajattelin niistä kertoa :)

      Poista
  3. Todella hyvä kirjoitus! Olen vaihdellut hevosia tänä kesänä paljon laitumen lohkoilta toisille ja eilen huomasin myös yhden tupon alsikeapilaa laitumessa ja pohdin, että kitkenkö pois ja koluanko laitumen läpi. Sitten ajattelin, että ei nuo ennenkään ole myrkyllisiä kasveja syöneet. Nyt kirjoituksesi lukeneena taida ottaa kuokan käteen ja lähteä kitkemään :)

    VastaaPoista