torstai 10. elokuuta 2017

Oikeat kuolaimet ja suun hoito


Moni tuntuu pyörivän samojen ongelmien kanssa, ja niiden ongelmien nimi on kuolaimet. Ja hevosen suu. Hyvässä ja laadukkaassa ratsastamisessa tärkeimmässä roolissa on hevosen suu. Hyvän ja rennon kuolaintuntuman löytäminen niin ratsastajalle kuin hevoselle on välttämätöntä. Tähän tietenkin liittyy useat eri asiat, mutta nyt tässä keskityn meillä olleisiin ongelmiin, jotka on johtuneet sekä kuolaimesta että suun terveydestä.

Viggon tullessa meille, se ei kestänyt ollenkaan kuolaintuntumaa, ja oli hyvin epävakaa edestä. Se oli juuri raspattu ennen kuin tuli meille, joten päättelimme, että tämä johtui siitä, ettei sillä ole aiemmin ratsastettu ohjastuntumalla. Tämä varmasti oli yksi osasyy, mutta eläinlääkärin tutkiessa suuta, oli kuolainkuopan takana oleva ien vähän haavaumilla. Eläinlääkäri totesi, että Viggolla on todella matala kitalaki, sekä muutenkin tosi ahdas suu, ja nykyiset kuolaimet (ja aiemmassa paikassa olleet) olivat painaneet sitä suusta ja vaurioittaneet suuta. Olimme jo ennen tätä eläinlääkärin käyntiä menneet yli viikon ilman kuolaimia, joten haavat olivat jo alkaneet parantumaan. Onneksi suun haavat paranevat nopeasti.

Viggon ensimmäiset kuolaimet meillä
Olin alussa käyttänyt Viggolla edellisen hevosemme kuolaimia, jotka olivat muotoiltu mahdollisimman mukaviksi hevosen suuhun. Nämä olivat sopineet meidän herkälle tammalle, mutta eivät tosiaan sitten sopineet tälle uudelle. Alkoi armoton pohdinta ja selvittely oikean kuolaimen löytämiseksi. Pari tallikaveria kuulivat ongelmastamme, ja heti ehdottivat molemmat samaa kuolainta, eli NS Turtle Top with Flex. Googlailin kuolainta, ja se tuntuikin olevan juuri se mitä etsimme: Kuolaimen pitäisi vähentää painetta kitalakeen, hampaisiin sekä kieleen! Saimme testata tallikaverin tätä kuolainta (kuolaimen olisi saanut tilattua myös testiin myyjältä) ja en olisi ikinä voinut uskoa sitä eroa! Ihan kuin olisi toisella hevosella ratsastanut, meni tasaisella rennolla tuntumalla, ja tuntui että kaikki "ongelmat" häipyi kuolaimen ansiosta pois. Sanomattakin selvää, että tilasin heti kuolaimen itselleni, ja sillä ollaan nyt menty tyytyväisenä.

NS Turttle Top with Flex
Viime viikolla tunnilla Viggo oli todella outo ratsastaa. Se painoi todella kovaa ohjalle, ihan rouskutti kuolainta eikä toiminut ollenkaan. Ulkonäöstään huolimatta Viggo on siis normaalisti tosi kevyt ratsastaa, väsyessään voi vähän alkaa painamaan. Meno jatkui koko loppuviikon ja olin ihan ihmeissäni. Äidilläni oli ihan samalla lailla ongelmat, lisänä V ei meinannut suostua ollenkaan ravaamaan jne. Tuntui että vian on pakko olla taas suussa, mutta jälleen kerran edellisestä raspauskerrasta oli tosi vähän aikaa. Mietin jo, että onkohan kyse kuitenkin vaan siitä, ettei nuori heppa jaksa työskennellä, ja pitäisikö vain ratsastaa sitä reippaammin ja käskeä liikkumaan.

Silti mulla oli vahva tunne, että Viggo ei ole oma itsensä, ja tässä on pakko olla joku muu syy, kuin että hevonen ei vaan viitsi liikkua. Nyt maanantaina eläinlääkäri kävi tutkimassa suun, ja piikkejähän sieltä löytyi, jotka olivat myös rikkoneet ikenen. Piikit raspattiin pois ja jännityksellä odotin seuraavaa ratsastuskertaa. Mitä jos se onkin yhtä huono, missä silloin on vika?

Suora omenan makuinen kumikuolain
Taas googailin lisää hevosen suusta ja kuolaimista, ja päädyin ostamaan edulliset kumikuolaimet. Suoran kumikuolaimen pitäisi yleisesti olla ns. mukavin hevosen suussa, sillä siinä paine tulee tasaisesti suuhun, se joustaa eikä mene linkkuun. Hevosen suu tykkää muutenkin hyvää vaihtuvista kuolaimista, joten nämä tulivat nyt kakkoskuolaimiksi, ja voidaan vaihdella tämän, turttle topin sekä kuolaimettoman kanssa. Näin suuhun ei tule joka päivä painetta samaan kohtaan, jolloin pysyvämmät vauriotkin jäävät tulematta. Samoin vaihdoin meidän turpahihnan, jätin nyt alaturpiksen pois ja uusi turpis saa olla ylempänä ja melko löysällä, jottei Viggo vahingoissa puri poskeaan enempää.


Eilen kun laitoin uudet kuolaimet Viggon suuhun, niin se ei alkanut pureskelemaan niitä, niin kuin viime viikolla. Ja heti ratsastuksen alusta se oli oikein hyvä ratsastaa, ja tehtiin tosi hyvä ratsastus! Vähän se aukoi suuta, mutta luulen että enemminkin vähän "maisteli" ja tunnusteli uutta kuolainta. Muuten oli tosi pehmeä ja hyvä suusta. Olin niin tyytyväinen sekä ratsastukseen, että kaikkiin valintoihin mitä olimme tehneet sen kanssa.

Loppuun vielä pienet laserhoidot
Ensi viikolla lähden lomalle Espanjaan, ja Viggo saa myös sen ajan nauttia ansaitusta lomasta myös! Se on tehnyt nyt niin paljon töitä, että tekee sille todella hyvää saada kunnolla levätä. Syyskuussa sitten jatkamme uudella innolla ja menemme vielä ottamaan loppukirin kisoihin!

2 kommenttia:

 1. Hyvä kirjoitus ja aivan täyttä totta!

  Muistan kuulleeni joskus hevosten suuterveyttä koskevalla luennolla, että vaihtelemalla sekä turparemmejä, että kuolaimia säännöllisesti voi tehokkaasti ennaltaehkäistä pään painevaurioita.

  Itse olen havainnut hyväksi keinoksi erilliset koulu- ja este/maastosuitset (sekä meillä myös ajosuitset, sekä kanget). Hevoseni ei tarvitse mitään vahvempaa rautaa esim. maastoon, vaan ns. "tavallisen kuolaimen" hieman erilaisena juurikin vaihtelun vuoksi. Koulussa siis käytössä tavan enkkuturppis ilman alaremmiä sprengerin anatomisella kolmipalalla tai sitten ne kanget, esteillä meksikolainen turppis ja ohut nivel/baucher/full cheek (kaikki siis yksinivelisenä), ajossa hannoverilainen turppis suoralla ompulla ja käytössä myös lg:n kuolaimeton. Näin olen saanut ainakin itselleni rauhan sen suhteen, että kuolaimet ja turparemmit vaihtuvat tarpeeksi tiuhaan.. ;) Hevollani on hieman ongelmallinen suu, joka oli päässyt melko pahaksi ennen mulle tuloa, joten suuterveys on kinttujen hyvinvoinnin osalta meille ihan ykkösasia!

  Ja hey, mukavaa alkavaa syksyä teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Joo juuri samojen asioiden olen itsekin kuullut olevan tärkeimmät vaurioiden ennaltaehkäisemiseksi.

   Meilläkin on tosiaan ollut tätäkin ennen erikseen jo koulu ja maastosuitset eri kuolaimineen ja turpiksineen, ja lisäksi välillä kuolaimettomalla menty. Kun vaihdoin viime vuonna noihin turttle top kuolaimiin, ero oli niin merkittävä, ja eläinlääkärin tarkastuksessa ei ollut enää mitään vaurioita, niin en sitten enää uskaltanut vaihtaa toisiin. Nyt sitten otin vielä lisäksi toiset suitset, joissa nämä uudet suorat omput ja uusi turpis, vaihtoehdoksi kouluun, niin voi niitä myös vaihdella. Eiköhän näillä luulisi pärjäävän jo oikein hyvin :D

   Kiitos paljon hyvästä kommentista, ja oikein mukavaa syksynalkua myös sulle!

   Poista