perjantai 9. helmikuuta 2018

Miten valmistaudun kisoihin

Ypäjällä Dreamerin kanssa 2012.
#Kisojen valitseminen
Olen aina kuunnellut sitä, kuinka kaverini laativat itselleen kisakalenteria koko vuodeksi. Mietitään ensiksi ne päätähtäimet, eli isoimmat kisat joihin tavoittelee osallistuvan, ja sitten katsotaan mitä kisoja pitäisi sitä ennen ratsastaa, jotta päätavoite toteutuisi. Itse en tee näin. Aloitin omalla hevosella kilpailemisen, kun olin 13 vuotta, nyt täytän parin viikon päästä 27, enkä ole tainnut kertaakaan suunnitella meille kisakalenteria. Ehkä sen takia menestystä ei olekaan tullut, vai mitä?

Yleensä olen vuoden ekoihin kisoihin mennyt siinä huhtikuun paikkeilla. Mulla on pari tuttua pienempää tallia, joista tykkään aloittaa kisakauden. Kun ei ole talvikautena käynyt missään, niin on mukavampi mennä ekoihin kisoihin johonkin tuttuun rauhallisempaan paikkaan, niin hevosetkaan ei ehkä niin jännitä. Muuten sitten aina seurailen välillä kipaa jos sattuu olemaan lähellä kivoja kisoja ja luokkia. Olen viime vuosina pysytellyt lähialueella, kun emme ole nyt päässet mitään ihmeellistä kisaamaan. Katsotaan jos tänä vuonna olisi meidän vuosi, ja saisimme oikeasti kunnolla kisattua.

Kilossa 2013
#Radan opettelu
Minulle on aina ollut melko helppoa opetella uusi rata ulkoa, yleensä pari kertaa sen luen, niin sitten se jää päähän. Parhain tapa mielestäni "harjoitella" rataa, on "mielikuvaratsastaa" sitä omassa päässään. Kuvittelen itseni hevosen selkään ja radalle, mietin joka kohdassa mitä missäkin kohtaa pitää ottaa huomioon, mitä apuja pitää antaa jne. Kisaviikolla treenaan joitain kohtia radasta, kun ratsastan, mutta itse radan ratsastan ehkä yhtenä päivänä kerran tai pari hevosen selästä, vähän riippuu mikä rata kyseessä, ja kummalla hevosella sen menen. Dreamer on sen verran osaava, että kunhan saan sen hyväntuntuiseksi ratsastaa, niin rata sujuu hyvin. Kokemattomalla Viggolla on taas parempi ihan treenata koko radan ratsastamista.


#Edeltävä päivä
Kisoja edeltävänä päivänä Viggon olen ratsastanut läpi kaikissa askellajeissa, niin että se tuntuu hyvältä. Kuitenkin ratsastan sen melko kevyesti, jottei se väsy seuraavaksi päiväksi. Dreamerillä on taas parempi kunto, niin sen olen aina ratsastanut kunnolla. Silloin se on seuraavana päivänä hyvä.

Putsaan aina kaikki varusteet valmiiksi, satulan, suitset, saappaat jne. Laitan kaikki tallissa lähtövalmiiksi, niin jää mahdollisimman vähän tekemistä kisapäivälle. Heppojen hännät selvitän ja tarpeen tullen pesen, samoin jalkojen pesu tarvittaessa. Viggon kanssa saatan vähän treenata sen harjan letittämistä, kun en ole vielä ihan löytänyt sitä sopivinta tapaa letittää sen pitkää harjaa. Kotona myös laitan omat kisavaatteeni valmiiksi aamua odottamaan. Kun tavarat ovat valmiina, niin niitä ei tarvitse kisapäivänä etsiä ja stressata.

Satula juuri pestynä
Suitset valmiina
Saappaat putsattu. Pitäisi vielä lankata.
#Kisapäivä
Muuten koitan edellisenä iltana kotona keksiä jotain kivaa rentouttavaa tekemistä. Muuta ihmeellistä en taida ennen kisoja tehdä. Kisa-aamuksi varaan yleensä noin tunnin aikaa tallilla letittää hevosen ja viedä kaikki tavarat traileriin (ellen ole jo niitä edellisenä päivänä sinne vienyt). Molemmat hevoset on helppoja lastata, joten siihenkään ei ole tarvinnut varata paljoa aikaa.

Minulla on kisoissa aina mukana hovikuskini isä, joka kiltisti meitä vie kilpailuihin. Itse en ole uskaltanut ajaa traikkukorttia, enkä tule sitä ajamaankaan, joten olen riippuvainen muiden kyydeistä. Oma traileri meiltä löytyy, joten jos isä ei pääse kuskiksi, niin on mahdollisuus, että joku muu voi lähteä viemään meitä. Kun olemme lähteneet kisoihin yhdellä hevosella, niin emme ole ottaneet muita tukijoukkoja mukaan, pärjäämme hyvin kahdestaan. Monet kysyvät lähteekö äitini myös mukaan, mutta vastaus on ehdottomasti ei. Äitiä jännittää meidät kisat huomattavasti enemmän kuin itseäni, jonka takia hän lietsoo jännitystä myös minuun. Eikä äiti kestä katsoa meidän rataa. Joten kaikille parempi, kun äiti jää kotiin ja katsoo sitten videolta miten meni.

Ilmoittauduin jo seuraaviin kisoihin, jotka ovat tämän kuun lopussa. Päätin että siirrymme nyt kokeilemaan, onnistuuko meiltä helpon b:n rata! (Vaikka juuri viime postauksessa sanoin, että katsotaan jos syksyllä pääsemme starttaamaan b:tä)2 kommenttia:

  1. Hienot kuvituskuvat! Mullakin on toi radan opettelu aika simppeli juttu, luen pari kertaa läpi, käyn mielessä läpi niin that's it.

    Tsemppiä sulle ja Viggolle heB luokkiin!

    VastaaPoista