tiistai 28. maaliskuuta 2017

Kevättä rinnassa, nestettä jalassa ja verta silmäkulmassa.

silmähaava
Se oli vahinko t. Dreamer

Aiemmin kerroinkin, että Dreamer kaatui pahasti tarhassa ja loukkasi takajalkansa. Voit lukea aiemman kirjoituksen tästä. Niin kun Dreamer oli viikon ollut tarhassa ja jalkaa kylmäilty, totesin että kintereessä on edelleen nestettä eikä heppa kävele ihan puhtaasti, joten parempi pyytää eläinlääkäri kuvaamaan jalka. Viime viikon tiistaina eläinlääkäri tuli talliin kannettavan röntgenlaitteen kanssa, ja kinner kuvattiin. Turvotus oli hieman laskenut viime kerrasta, ei enää aristanut sitä selvästi, mutta käynnissä edelleen ontui lievästi ja kinnernivel oli täyttynyt. Onneksi röntgenistä ei löytynyt mitään luustomuutoksia tai muuta mainittavaa, paitsi Dreamerin vanha luutunut kinnerpatti. WUHUU! Olin jo nähnyt silmissäni murtumia/irtopaloja ja muuta mukavaa, joten helpotus oli suuri.

Seuraavaksi jalka ultrattiin, josta näkyi, että kinnernivel oli selvästi täyttynyt ja nivelnesteen seassa oli voimakaskaikuisempaaa nestettä joukossa, joka oli todennäköisesti verta. Toinen vaihtoehto oli, että siinä olisi ollut todella paha tulehdus, mutta koska Dreamer käytti jalkaa ja laittoi sille painoa, niin se ei ollut mahdollista. Myös yksi ligamentti oli turvonnut alaosasta, muttei selvää vauriota. Diagnoosiksi tuli kinnernivelen nyrjähdys ja nivelen sisäinen verenvuoto.

Hoito-ohjeeksi saatiin jälleen lepo, mutta saisi myös varovasti kävelyttää lyhyitä aikoja. Jalkaa tulisi kylmätä mahdollisimman paljon. Tätä hoitoa niin kauan, kunnes oireilu on selvästi helpottanut ja turvotus poissa. Eläinlääkäri myös suositteli syöttämään niveltä tukevia ravinteita, joita Dreamer itseasiassa jo entuudestaan on saanut (olen syöttänyt siitä lähtien kun siltä löytyi kinnerpatit), niin nyt nostettiin ravinteen määrä "boostaus" vaikutukseen. Eläinlääkäri ei uskaltanut luvata tarkempaa toipumisaikaa, heitti määräksi esimerkiksi 2-4 viikkoa, ennen kuin voi alkaa kokeilemaan liikuttamista. Mutta tosiaan turvotus pitäisi saada laskemaan kokonaan pois sitä ennen.


kinner
Hienosti ympyröitynä turvonnut kohta.

Eli nyt Dreamer joutuu vielä tarhaamaan yksin, jottei riehuisi Viggon kanssa liikaa. Ja pääsee suoraan omaan padokkatarhaan ihan omasta karsinan ulko-ovesta. Dreamerin aiemmista sairaslomista oppineena tiedän jo, ettei tämän herran pää kestä kovin hyvin pitkiä ratsastustaukoja. Sen sain jälleen kerran todeta eilen. Olin viikonloppuna käynyt ekan kerran vähän taluttamassa Dtä ulkona ja se käyttäytyi todella hienosti! Oli hyvin pirteä ja säpäkkä, muttei tehnyt mitään tuhmaa vaan kiltisti käveli vierellä. Kun talutin Viggon tarhan ohi, niin kaverin huomattuaan D lähti väkisin vetämään tarhan aitaa päin, hänhän menee tuonne Viggon seuraksi! Saimme kuitenkin sovittua, että jättää Vn rauhaan ja jatketaan kävelyä. Tallissa oli ihan adhd ja oli koko ajan pakko touhuta jotain, säpsyä jne.


hevonen
VIGGO ON TUOLLA!!

tarhakaveri
Tahdon tuonne sen luokse!

kaunis hevonen
Poseerausta, puunattu hevonen.

pääkuva
Kun hevonen jännittyy ja jää kyyläämään jotain, on otollinen hetki saada hienoja kuvia. Pitää vain toivoa, ettei heppa juuri sillä hetkellä päätä häipyä paikalta.

Lauantai-iltana lähemmäksi kello 9 illalla puhelimeni soi ja ruudussa näkyi, että tallilta soitetaan. MITÄ SE ON NYT TEHNYT?? Onko sillä nyt jalka poikki?? Olen jo ehtinyt ottaa lasin viiniä, miten pääsen tallille?? No selvisi, että Herra Unelma ei ollut tykännyt uudesta talliloimesta, jonka olin sille päivälle vaihtanut, ja se oli rikkonut sen karsinassaan. Tallityöntekijä tiedusteli varaloimea. HUH.

Maanantaina olin töissä, kun puhelin taas soi ja jälleen tallilta soitetaan. Vastasin kepeästi ja tällä kertaa sain tietää, että Dreamer on saanut haavan silmänsä alle ja että lähettää mulle kuvan, jotta voin päättää tarviiko kutsua eläinlääkäri paikalle. Tämä alkaa olla jo surkuhupaisaa. Olivat viereisessä tarhassa olevan hevosensa kanssa lyöneet "viisaat" päänsä yhteen, tuloksena toisella "musta silmä" ja toisella otsa auki. Lähetin eläinlääkärille kuvan silmästä, totesi että varmaan paranee pelkästään silmähuuhteen avulla. Ei kun sellaista hankkimaan (itseasiassa käskin veljen hakea).

Töistä suoraan tallille, ja olihan se silmä aika ilkeän näköinen. Pään koskeminen ei ole yleisesti Dreamerin mielestä mitenkään välttämätöntä, joten aran silmän koskeminen ei meinannut tulla kysymykseen. Sain kuitenkin hoidettua sen. Tämän jälkeen menin hetkeksi taluttelemaan sitä. heti tallista astuttuamme ulos huomasin, että tänään onkin räjähtävä pommi narun päässä. Ja ei kun maneesiin. Maneesissa D oli ihan pörheä, jännittynyt, se vain "tanssahteli" ja pomppi passage ravia puhisten ja puhkuen. Välillä se myös alkoi "pelkäämään" mua, eikä antanut koskea siihen, vaan perääntyi kauemmaksi puhisten. Tämä käytös sai muiden hevoset hermostumaan, joten katsoin parhaimmaksi viedä "3v orini" takaisin talliin.


jännittynyt


Mites muiden hevoset käyttäytyvät sairaslomalla??

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti